Skip to content
Image of RAMPhaus - a Deep retrofit to achieve net zero carbon (in-use) and provide new homes

RaMPHaus (Rooftop and Modular Passivhaus)

South London

Client: Energiesprong UK
Project Value: £confidential
Brief: Deep retrofit to achieve net zero carbon (in-use) and provide new homes.
Sustainability Initiatives: Net Zero Carbon Retrofit

“ECD Architects quickly put together a capable multi-disciplinary team to understand the innovation required apply market-leading tools and technologies to meet the demanding Energiesprong brief. The team iterated the solution, carefully considering the interfaces between work packages to hit the performance targets and create a solution which would deliver industrialisable approaches to deliver scale at reduce cost.” – Jon Warren, Energiesprong UK

RaMPHaus is a deep retrofit of an existing 4-storey block with a rooftop extension and adjacent new build to Net Zero Carbon. Whilst there are several other similar deep retrofit schemes across the UK, RaMPHaus is unique in that it provides new Zero Carbon Homes whilst upgrading the existing homes to the same standard and integrating both new and existing in a single high-quality design. “Energiesprong” is widely recognised as a solution for the funding and delivery of deep retrofit at the scale.

As Lead Consultants we provided a full multi-disciplinary service up to RIBA Stage 2. Working alongside our consortium partners and contractor United Living, this extended to both the building works and ongoing monitoring to ensure that the building as handed over and measured in-use meets the stringent performance criteria of Energiesprong. We added further value to the project through our sister company Keegans who provided Viability assessment and Principal Designer services, and our BIM consultancy team who enabled the project to be designed to BIM Level 2.

RaMPHaus means Rooftop and Modular Passivhaus. Set to achieve the Passivhaus EnerPHit standard, the design of RaMPhaus results in a reduction in space heating demand of approximately 80% which, coupled with new renewable energy systems providing both electricity via PV panels on the roof and heating via Ground Source Heat Pumps (GSHP), ensures its Zero Carbon balance. The improved airtightness enables the use of MVHR (mechanical ventilation with heat recovery) which is co-located with the GSHP offers improved air quality and reduced heat losses. The architectural quality and aesthetic appearance of the existing 1960s block is hugely improved with a non-combustible over-cladding system.

Creatively developing the scheme designs, we worked with the client and contractor to expand upon the requirement for a rooftop development of approximately 3 homes and showed how the building could also be provided with an adjacent extension offering a further 5 new homes. This not only increased the development’s housing supply and cross subsidised the provision of a new lift but also improved the phasing of the project thus reducing the impact upon existing residents.