Skip to content
Developmental Imaging Technology (DIT) facility

Queen’s Medical Research Institute at the University of Edinburgh

Edinburgh

Client: University of Edinburgh
Project Value: £770,000
Brief: Refurbishment, Re configuration

The Queen’s Medical Research Institute (QMRI) located at Little France was the second University building constructed at Edinburgh BioQuarter and has been an early flagship in realising the BioQuarter Vision shared between the University, NHS Lothian, City of Edinburgh Council and Scottish Enterprise to bring together academic scientists, clinicians, and patients with companies in world-class facilities to promote collaboration and accelerate the development of new drugs, diagnostic tools and medical devices.

A key requirement during the planning of QMRI was the formation of a basement shell allocated for the development of imaging technologies. The majority of the basement shell was used to form the Clinical Research Imaging Centre (CRIC), a joint University of Edinburgh and NHS Lothian facility which brought together 3T MRI, 64 slice CT/PET, 320 slice CT and a cyclotron with a fully integrated Radiochemistry Suite all supported by image Analysis.

This project saw the delivery of the Developmental Imaging Technology (DIT) facility to be located within the last remaining section within the basement. As well as chemical laboratories and a flexible collaborative working zone, a key aspect of the project was the creation of the Optics Research and Development Lab and the Optics Device Development Lab. Both spaces included access control and interlock, as well as audio and visual warning systems, to ensure safe use of lasers within the lab spaces.

A variety of stakeholders intent on using the same collaborative working areas presented challenges to meet all client aspirations within the project budget. A series of workshops lead by ECD allowed for the initial vision of the space to align with the users needs. The final proposals accommodate a street-like collaboration zone between the optic laboratories, chemistry laboratories and flexible office space. Since completion the client team has expressed their delight with the finished space, which has exceeded their expectations of how the facility can enhance their working environment.