Skip to content
Longforgan Primary School, Perthshire - Refurbishment and new build extension to an existing B listed primary school building providing additional teaching accommodation, gym hall, nursery and up-to date facilities.

Longforgan Primary School

Perthshire

Client: Perth & Kinross Council
Project Value: £5.1m
Brief: Refurbishment and new build extension to an existing B listed primary school building providing additional teaching accommodation, gym hall, nursery and up-to date facilities.
Sustainability Initiatives: Air Source Heat Pumps, MVHR, Roof Mounted Photovoltaic Panels, upgrade of existing listed building fabric thermal performance; EPC rating confirmed as A.

The Longforgan Primary School project involved the refurbishment and new build extension of an existing Grade B listed school building within the conservation village of Longforgan providing additional teaching accommodation, gym hall, nursery and up-to-date facilities.

The overall form of the building externally conveys a sense of the internal arrangement for those approaching whilst reflecting the roof shape, scale and profile of the adjacent listed school building and buildings generally within the locality.

The new extension has a simple concept plan which is easy to understand and navigate. The new teaching block has a pitched roof which creates an airy and light environment in which to learn. The flexible, semi-open plan teaching spaces are accessed from a central circulation spine which also functions as breakout space and additional / informal teaching space. A lowered ceiling is provided adjacent to the circulation spine to allow efficient servicing of all spaces. Each of the new classrooms within the extension has a door to the external play area.

The west block connects to the existing 1908 listed school building with a glazed corridor, directly linking teaching spaces within the old and new parts of the school. The existing listed building accommodation has been reconfigured to provide a more efficient layout, with upgrades to the building fabric thermal performance, stonework repairs, replacement roof and windows.

The new south block accommodates a large nursery facility with its own separate entry and play area enabling the children to play and learn in a completely secure environment. Adjacent to the nursery is the double-height gym / dining hall. Designed as a flexible space, this facility has been deliberately located and designed so that it can be isolated from the main school facilities and used for community events.