Tolworth Children’s Centre and Dining Facility

Kingston

  • Client: Royal Borough of Kingston
  • Project Value: £1.6m
  • Brief: New free-standing extension to existing school to contain a Children’s Centre and associated facilities.
  • Sustainability Initiatives: Super Insulated, Off-site Construction, Photovoltaics

There were two main elements to this project. The first was the need to provide the community with a new children’s Centre to support the local community and the second was the need to replace the school’s existing dining block which was in poor condition and at the end of its serviceable life.

The two new facilities were to be located within the existing school grounds in order that they could function together as community facilities yet be accessed and secured separately, and achieve high levels of sustainability in particular BREEAM Very Good. Following receipt of the initial brief from the Client, it was evident that a flexible/cost effective solution would be required thus calling for an innovative form of construction to be adopted. We therefore undertook a series of workshops with the Client and school to consider the various construction techniques available. From these, a modular form of construction was selected which allowed for a high level of pre-fabrication which in turn would lead to a reduction in site based overheads, construction time, construction waste and hence a reduction in site overhead costs.

In adopting this innovative construction route, the works were then procured under the JCT Constructing Excellence form of building contract which has enabled a 2 stage procurement process. This in turn has enabled the design team to develop the designs to meet the modular form of construction being used.