Stevenson Sports & Leisure Facility

Glasgow

  • Client: University of Glasgow
  • Project Value: £10m
  • Brief: New build extension to provide Sports and leisure facilities for students of the University of Glasgow with links into the existing GUU and Stevenson Buildings
  • Sustainability Initiatives: BREEAM Excellent / New Construction 2011: Education

 

The new Stevenson Hive building is located on the site of the Hive Nightclub and interconnects with the existing B-Listed Glasgow University Union (GUU) and Stevenson buildings to form a combined sports and leisure hub. The buildings are located at the eastern edge of the University’s Gilmorehill Campus and form an important “gateway” into the University campus for those approaching from the city centre.

Located adjacent to the grade B listed Glasgow University Union and within the Glasgow West Conservation Area the design demanded a subtle approach to ensure it sat comfortably in its surroundings and obtained planning approval. This was achieved through the study of surrounding window proportions, feature ‘chimneys’ to re-create the repetition of the tenement chimneys nearby and the top floor of the building set-back to reduce the overall mass and tie the main building lines in with the GUU next door. The building is located on a main thoroughfare through the University campus therefore the planning department requested activation on the front façade of the building. The new extension comprises of a five-storey building rising from a stone plinth to provide:

• Two night clubs & two cafes
• Cardiovascular and muscle conditioning suites
• A double height sports hall
• A viewing gallery

This meant that 3 of the 5 stories would have a blank façade. ECD suggested that a new café be installed to the front of the nightclub to both activate the building at street level and bring in some external revenue which was approved by the University. Above this the two conditioning floors were placed, allowing the blank façade of the sports hall to sit at the top of the building, expressed as a glass box and set-back from the main building line.

Awards:

  • Winner: Scottish Green Apple Awards 2016 / Award for Environmental Best Practice
  • Shortlisted: Construction Employers Federation (CEF) Construction Excellence Awards 2016

Photos by McAteer Photograph.